ÍZEK, ÖTLETEK, SIKEREK! GASZTRO-KOMMUNIKÁCIÓ MESTERFOKON!
Szauer Judit

10 csodás tény a magyar mézekről

Szauer Judit

2016 november 11.

10 csodás tény a magyar mézekről
A méz az egyik kedvenc alapanyagom, szinte mindenhez használom, teához, turmixokhoz, reggelihez, főzéshez, szinte sosem elég belőle…Igyekszem mindig valamelyik piacon beszerezni az aktuális adagomat, jó érzés közvetlenül a termelőtől vásárolni, hiszen ez egyrészt egyfajta garancia a minőségre, másrészt támogathatom a magyar méhészek és termelők munkáját. Ezért is örültem különösen, amikor a Mézzel Lélekkel kampányról először hallottam, ami a kiváló minőségű magyar termelői mézekre hívja fel a figyelmet.

 

 

A magyar termelői mézet népszerűsítő Mézzel Lélekkel kampány szervezői nemrégiben engem is meghívtak a Magyar Méhészeti Múzeumba és Kutatóközpontba Gödöllőre: egy varázslatos épületegyüttes az erdő szélén, ahol találkozhattam az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakembereivel, akik számos érdekességeket meséltek a magyar méhészetről és a mézekről is, összegyűjtöttem Nektek is néhány érdekes tényt.

 

termeloi_magyar_mez

10 tény, amit nem tudtál a mézről
  • Átlagosan 25-30 ezer tonna mézet termelünk hazánkban
  • A hazai éves mézfogyasztás alig több mint 70-80 dkg/fő
  • Több, mint 1 millió méhcsalád lakik Magyarországon
  • Budapesten több, mint 100 méhészet található, melyekben hatezer méhcsalád szorgoskodik
  • Egy méhcsaládban akácvirágzáskor megközelítőleg 70 000 méhecske szorgoskodik
  • Bács-Kiskun és Somogy megyében van a legtöbb méhészetünk.
  • A keleti országrészben főként akácmézet termelünk, nyugaton pedig sok más fajtát is, olyan  különlegességek is léteznek, mint például édesköményméz vagy gesztenyeméz.
  • A méznek rendkívül erős fertőtlenítő hatása van
  • Minél sötétebb egy méz, annál gazdagabb ásványi anyagokban
  • A méhek nem alszanak téli álmot, hanem fürtökben kapaszkodva, egymást melegítve, folyamtos mozgásban vészelik át a hideg időszakot
  • +1  A méz hasznos enzimjei 42-44 fokon bomlani kezdenek, így nagyon forró vízbe, teába, kávéba nem javasolt mézet tenni, mert tönkre mennek benne a hasznos dolgok és ezután már csak édesítőszer marad és a jótékony hatásainak lőttek. 

 

Mutatok egy isteni Mautner Zsófi-féle mézes italreceptet, ami amellett, hogy nagyon finom, kiváló náthaűző, a téli időszakban kifejezetten hasznos, próbáljátok ki!

 img_3640
Náthaűző forró ital – Fűszeres mézpaszta

Hozzávalók (10-12 adaghoz)

A pasztához:

2 dl méz

2 teáskanál őrölt kurkuma

2 tekerésnyi frissen őrölt bors

1 késhegyni cayenne bors

Az italhoz

Forró, de nem forrásban lévő víz

1 citrom

1 narancs

4 cm friss gyömbér

Elkészítés: 

A mézet és a fűszereket alaposan összedolgozzuk, majd csatos üvegbe tesszük, ebben eltárolhatjuk. Amikor fogyasztjuk, egy csészébe teszünk kb. Egy teáskanálnyit a pasztából, majd felöntjük forró vízzel, amihez frissen facsart citrom és narancslevet, valamint reszelt gyömbért keverünk.

img_3722

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesületről:

Az Egyesület legfontosabb céljai között szerepel a magyar méhészek összefogása, érdekeik védelme, képviselete, pontos és gyors tájékoztatás a méhészettel kapcsolatos információkról, folyamatos képzés a méhészeti tevékenység hatékonyságának növelése érdekében, a tagok gazdasági tevékenységének segítése és szervezése és a magyar méhészeti múlt és hagyomány ápolása. Mindezek érdekében a méhészettel összefüggő tudományos tevékenységgel, ehhez kapcsolódó kutatással, állat és fogyasztóvédelmi törekvések támogatásával járul hozzá a hazai méhészet fejlődéséhez.

honey-bee-hero

Ha bővebben érdekel a téma, kattints at Országos Méhészeti Egyesület honlapjára!

A legfinomabb hazai termelői mézeket pedig ezentúl keressétek a hologrammos zárszalaggal ellátott speciális termelői mézes üvegben!

 

Fotók:  saját felvételek, Pinterest, valamint az OMME fotói

Szauer Judit