A méz az egyik kedvenc alapanyagom, szinte mindenhez használom, teához, turmixokhoz, reggelihez, főzéshez, szinte sosem elég belőle…Igyekszem mindig valamelyik piacon beszerezni az aktuális adagomat, jó érzés közvetlenül a termelőtől vásárolni, hiszen ez egyrészt egyfajta garancia a minőségre, másrészt támogathatom a magyar méhészek és termelők munkáját. Ezért is örültem különösen, amikor a Mézzel Lélekkel kampányról először hallottam, ami a kiváló minőségű magyar termelői mézekre hívja fel a figyelmet.
A magyar termelői mézet népszerűsítő Mézzel Lélekkel kampány szervezői nemrégiben engem is meghívtak a Magyar Méhészeti Múzeumba és Kutatóközpontba Gödöllőre: egy varázslatos épületegyüttes az erdő szélén, ahol találkozhattam az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakembereivel, akik számos érdekességeket meséltek a magyar méhészetről és a mézekről is, összegyűjtöttem Nektek is néhány érdekes tényt.
10 tény, amit nem tudtál a mézről
- Átlagosan 25-30 ezer tonna mézet termelünk hazánkban
- A hazai éves mézfogyasztás alig több mint 70-80 dkg/fő
- Több, mint 1 millió méhcsalád lakik Magyarországon
- Budapesten több, mint 100 méhészet található, melyekben hatezer méhcsalád szorgoskodik
- Egy méhcsaládban akácvirágzáskor megközelítőleg 70 000 méhecske szorgoskodik
- Bács-Kiskun és Somogy megyében van a legtöbb méhészetünk.
- A keleti országrészben főként akácmézet termelünk, nyugaton pedig sok más fajtát is, olyan különlegességek is léteznek, mint például édesköményméz vagy gesztenyeméz.
- A méznek rendkívül erős fertőtlenítő hatása van
- Minél sötétebb egy méz, annál gazdagabb ásványi anyagokban
- A méhek nem alszanak téli álmot, hanem fürtökben kapaszkodva, egymást melegítve, folyamtos mozgásban vészelik át a hideg időszakot
- +1 A méz hasznos enzimjei 42-44 fokon bomlani kezdenek, így nagyon forró vízbe, teába, kávéba nem javasolt mézet tenni, mert tönkre mennek benne a hasznos dolgok és ezután már csak édesítőszer marad és a jótékony hatásainak lőttek.
Mutatok egy isteni Mautner Zsófi-féle mézes italreceptet, ami amellett, hogy nagyon finom, kiváló náthaűző, a téli időszakban kifejezetten hasznos, próbáljátok ki!
Náthaűző forró ital – Fűszeres mézpaszta
Hozzávalók (10-12 adaghoz)
A pasztához:
2 dl méz
2 teáskanál őrölt kurkuma
2 tekerésnyi frissen őrölt bors
1 késhegyni cayenne bors
Az italhoz
Forró, de nem forrásban lévő víz
1 citrom
1 narancs
4 cm friss gyömbér
Elkészítés:
A mézet és a fűszereket alaposan összedolgozzuk, majd csatos üvegbe tesszük, ebben eltárolhatjuk. Amikor fogyasztjuk, egy csészébe teszünk kb. Egy teáskanálnyit a pasztából, majd felöntjük forró vízzel, amihez frissen facsart citrom és narancslevet, valamint reszelt gyömbért keverünk.
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesületről:
Az Egyesület legfontosabb céljai között szerepel a magyar méhészek összefogása, érdekeik védelme, képviselete, pontos és gyors tájékoztatás a méhészettel kapcsolatos információkról, folyamatos képzés a méhészeti tevékenység hatékonyságának növelése érdekében, a tagok gazdasági tevékenységének segítése és szervezése és a magyar méhészeti múlt és hagyomány ápolása. Mindezek érdekében a méhészettel összefüggő tudományos tevékenységgel, ehhez kapcsolódó kutatással, állat és fogyasztóvédelmi törekvések támogatásával járul hozzá a hazai méhészet fejlődéséhez.
Ha bővebben érdekel a téma, kattints at Országos Méhészeti Egyesület honlapjára!
A legfinomabb hazai termelői mézeket pedig ezentúl keressétek a hologrammos zárszalaggal ellátott speciális termelői mézes üvegben!
Fotók: saját felvételek, Pinterest, valamint az OMME fotói
Szauer Judit