ÍZEK, ÖTLETEK, SIKEREK! GASZTRO-KOMMUNIKÁCIÓ MESTERFOKON!
Szauer Judit

Best of 2015

Szauer Judit

2016 január 01.

Best of 2015

Összegyűjtöttem 2015 legjobb gasztropillanatait, nagyon nehéz volt a választás, hiszen rengeteg izgalmas, érdekes dolog történt velem: számos új projekt, utazás és gasztroélmény! Köszönöm Nektek, hogy követitek velem mindezeket, viszlát 2015, hello 2016!

Január – Bocuse d’Or döntő Lyonban

Az év első izgalmas eseménye kétségtelenül a lyoni Bocuse d’Or döntő volt! Életemben először vettem részt ezen a versenyen, és szurkolhattam a magyar csapatnak, felejthetetlen élmény volt! 2016-ban a budapesti döntőn is biztosan ott leszek majd, azt hiszem menthetetlen Bocuse d’Or fan lettem…

10940627_421312871365309_7612566115741373890_n

10801925_420887974741132_8314896388653160919_n

10957567_422116764618253_1159522278581822453_n

Február – Hello Márga bisztró!

IMG_4713

Február elején Csopakra látogattam az Olaszrizling Szerintünk fesztiválra, ami az egyik legérdekesebb szakmai esemény a hazai boros palettán. Itt beszélgettünk Deli Janival az első Márgás tervekről, ekkor döntöttük el, hogy azt szeretnénk, ha júniusra mindenki tudná majd, hogy bizony ide el kell jönni… Szerintünk egész jól sikerült!

FullSizeRender-3

Március – Szabó Miki for president

FullSizeRender-2

Szuper jó volt az első közös Márgás munkánk Szabó Mikivel, aki azóta az egyik kedvenc fotósom lett! Gyönyörűek a képei, nem ismer lehetetlent, ha kell lakókocsiban alszik a hegyen a szőlő mellett, hogy tökéletes hajnali képeket kattintson nekem. Köszi Miki!!!

121_marga_portre

Szintén ebben a hónapban január után most ismét találkozhattam Jerome Bocuse-al, aki azért érkezett hozzánk, hogy hivatalosan a bejelentse, a 2016-os európai döntő helyszíne Budapest lesz!Ezúttal egy rövid interjút is készítettem vele itt megtaláljátok.

Két éves lett a kedvenc streetfood helyem, a Finomító Kantin :)

IMG_2431

Április – A csodás almavirágzás ünnepe

Vágó Ágival (Vendég&Hotel) szuper útunk volt a csodálatos Stájeroszágba, ahol ettünk-ittunk, piknikeztünk, wellnesseltünk, egyfolytában sírtunk a nevetéstől és persze megcsodálhattuk a rózsaszín virágokba borult almafák ezreit. Beszámoló itt.

11156170_462707940559135_5313511421488752012_n

Megtanultam azt is, hogy hogyan készül az igazi fagylalt, erről Ipacs Balázs, a Hisztéria Cukrászda vezetője gondoskodott, aki a sajtóúton az újságíróknak nemcsak a fagyikészítés legtitkosabb módszereit magyarázta el, de még az érettségire kapott Dom Perignont is megpukkantotta a tiszteletünkre! Szendeff Lőrinccel is (Bikatöke) szuper volt dolgozni, gyönyörű fagyis képeket készített!

SZA_6439

SZA_5433

Április végén Magyarországra érkezett Ørjan Johannessen, a 2015-ös Bocuse d’Or győztese, akivel találkozhattam is és egy szuperjót beszélgettünk, az interjút itt olvashatjátok.

IMG_3550

Május – London –New York – Milanó

Májusban elképesztően jó helyeken jártam: megünnepeltük az öcsém második diplomáját a Dinner by Hesthon Blumenthal-ban, a családommal fantasztikus útunk volt New Yorkba, ahol egyebek mellett végigjárhattam a Le Bernardin legtitkosabb folyósóit Katja, az osztrák sommelier kalaúzolásában, és még a konyhába is benézhettem, és beszélgethettem Justo Thomas fish butcherrel, azaz a halas pálya vezetőjével. Állítólag ő az, aki mindent, de mindent tud a konyhán…

FullSizeRender

IMG_3700

Elutaztam Milánóba megcsodálni az Expot és Triesztben felfedezni az Illy gyárat, de előtte azért gondosan végigkóstoltam a Gourmet Fesztivál legjobb ételeit, sőt Hankó Viktor barátommal még egy szuperjót beszélgettünk is a Klasszik Rádió élő adásában is! Szia Vééé!!!

11263981_472536672909595_6313177997983804580_n

IMG_4853

Június – Boldog Angus marhák és a második otthonom, a Balaton

A nyár egy újabb rádiós beszélgetéssel indult, Gulyás István engem hívott meg a Kossuth radio G7 című adásába, hogy beszélgessünk a hazai gasztronómiáról, trendekről, toplistákról, nagyon köszönöm ezúton is a lehetőséget.

Egy nagyon izgalmas fotózáson is részt vehettem Erdőháti Áronnal és Anry Soós Évával a Kempinski Hotel Corvinus tetején, engem választottak a Cosmopolitan augusztusi számának az egyik rovatába, ahol olyan embereket mutatnak be, akiknek izgalmas hivatása van. Szuper volt egy délutánra kipróbálni a modellek életét :) !

11143670_493538410809421_2496614713877615771_n

Megnyitott Paloznakon a Sáfránkert vendéglő, szuper társasággal nagy bulit csaptunk!

IMG_6677

IMG_7954

Szintén júniusban nagyon klassz sajtóútat vittünk Balatonfenyvesre a Zing Burger csapatával, hogy megmutassuk milyenek a boldog angus marhák, akik a Balaton partján élnek a Terra Pannónia birtokon.

IMG_6005

Ismét visszatértem Londonba, egyrészt a tesóm szülinapját megünnepelni, másrészt felfedezni a Taste of London fesztivált!

IMG_6059

Július – Csodaország Zalában, szuper napok Gottwaldékkal

Felfedeztem egy kis csodaországot Zalában, Csatlós Csilla és családja egy eldugott kis ékszerdobozt mutatott nekem, amiért megéri autókázni! Szerveztem is a Bonne Chance-ba egy nagyon klassz sajtóútat,  bejártuk a környéket, meglátogattuk a Bussay lányokat Csörnyeföldén, degeszre ettük magunkat friss magyar fügével a Fügeligetben, gyönyörű orchideákat csodálhattunk meg a szomszédos Szlovéniában és megkóstoltuk a Két Cica Konyhája által hazánk legjobbjának ítélt rántott húsát! Sőt, én még kenyeret és zalai kukoricaszárast sütni is megtanultam…

176_bonnechance_sajtout_resize

247_bonnechance_sajtout_resize

Egyik kedvenc nyári projektem volt a Gottwald Borászat, a Gottwald családhoz régi baráti szálak fűznek, élmény volt velük a közös munka, Mikivel szuper képek készültek, a weboldaluk szerintem remekül sikerült, itt megnézhetitek!

IMG_6916

109_gottwald_human

036_gottwald_human

Még szintén júliusban egy nagyon klassz kis partit szerveztem a Barakába, ahol koktél kóstolót rendeztünk a legkedvesebb divatbloggereimenk. Bánhídi Dóri, a PandArte bloggere később külön eljött hozzám egy ebédre, nagyon köszönöm az interjút, amit velem készített,  még az egyik kedvenc magazinom, a Marie Claire oldalán is megjelent, itt megnézhetitek!

Augusztus – csodás balatoni napok és Lisszabon

Az augusztus a balatoni munkák és persze a pihenés jegyében telt. Csodás ebédeket töltöttem Köveskálon a Kővirág árnyas kertjében, ahol mindig lenyűgöznek Kata gyönyörű virágai, és a finom ételek is.

FullSizeRender-4

Férjhez mentek a barátnőim, a két esküvő között pedig egy igen emlékezetes és izgalmas úton voltam Lisszabonban, ahol a Solar dos Nunes és az Eleven éttermeket is meglátogattam.

11889445_509562795873649_4350164890128653147_n

Szeptember – Bor, bor és bor… Csopak és Tokaj

A szeptember mindig nyüzsgő hónap, tele sok-sok új projekttel és persze boros munkákkal. A legjobb sajtóútam Csopakon volt Demők Nórival (Borigo) és Szilárd Faterral (Borravaló blog), ahol Kovács Tomi, a Szent Donát Pincészet borásza kalaúzolt végig bennünket a birtokon és az összes gyönyörű dűlőn.

117_borbiralat2015_sztdonat_resize

IMG_5610

Egy másik izgalmas munkám a hónapban a Breitenbach Tokaj pincészettel zajlott, csodás napsütésben fotóztunk, bemutattuk a borokat a Gerbeaud Arany Szalonban, sikeresen debütált a márka a várban a borfesztiválon, és egy igazán különleges vacsorát is szerveztünk a Kollázsba, a Four Seasons csodaszép új éttermébe.

11988664_519411401555455_4749767306259050102_n

Október – La dolce vita és SzezON 

Ismét utazások következtek a gyönyörű Rómába, ahol elképesztő kulináris kalandok vártak, a kedvencem Oliver Glowig fantasztikus étterme, és a lélegzetelállítóan szép Ristorante Mirabelle.

IMG_0582

IMG_0737

Ellátogattam a szomszédos Burgenlandba is, ahol megismerkedtem helyi borászokkal, és a legjobb éttermekben láttak minket vendégül. Beszámoló itt.

066_marga_szezON_resize

Az egyik kedvenc projektem volt 2015-ben a Balatoni Gasztrotérkép és a SzezONnyitó buli, ami remekül sikerült, mindegyiknek lesz még folytatása, stay tuned!

gasztro terkep_final.10.12

174_marga_szezON_resize

170_marga_szezON_resize

November – My Home, Barcelona és Rozi, a mangalica

Ismét elutazhattam kedvenc városomba, Barcelonába, ahol most a legnagyobb finedining élményem a Moments étterem volt, ahol találkoztam Raul Balam Ruscadellával, a séffel, és a végén megehettem Barcelona összes emlékművét petit fours formájában!

IMG_2613

Végre megismerkedhettem a La Boquiera piac sztárjával, Juanitóval, a Pinotxo bár tulajdonosával is, ha arra jártok, kötelező őt meglátogatni, igazi vendéglátós, szuper figura!

IMG_2654

Izgalmas felkérést kaptam Hakkel Vandától, a HOME magazine főszerkesztőjétől, én lettem a December-januári szám My Home rovatának főszereplője, nagyon klassz fotózásunk volt nálam Batár Zsolttal, szuper volt a közös munka!

_MG_5217

Még ugyanebben a hónapban részt vettem életem első disznóvágásán a Márga csapatával és a Söptei családdal, Szentgálon az Élő Bolygó biodinamikus birtokon! Szegény Rozi és Gyuri, a mangalicák ennek nem örültek annyira, de tanusíthatom, hogy igazán “humánus” volt a teljes eljárás… Rip Rozi és Gyuri…

010_disznovagas_resize

FullSizeRender-5

FullSizeRender-6

IMG_3202

December – Koppenhága – New nordic wonderland

Eddigi gasztronómiai pályafutásom egyik legmeghatározóbb élménye 2015 végére esett: egy csodálatos koppenhágai gasztrotúra, amit nehéz is szavakba önteni, minden esetre megtapasztaltam, hogy mi is az a new nordic cuisine, és azt hiszem nincs ehhez fogható élmény! Taller, Geranium, Kadeu volt a menü, szavakat pedig azóta is nehezen találok. Talán a legjobban Rasmus Koefoed Bocuse d’Or nyertes séf étterme tetszett, bár ezek között a helyek között különbséget tenni olyan nehéz, mint a Forma 1-es top pilóták között…

12366451_543609835802278_8448992487936770672_n

IMG_4478

Imádtam az idei keksz projektemet is, az isteni vaníliás keksz az egyik legjobb dolog az ünnepben, amit az ügyfeleimnek, munkatársaimnak, barátaimnak készíthettem karácsonyra!

14

15

IMG_4700

Az év utolsó napjait a csodás osztrák hegyekben töltöttem Salzburg mellett, gyönyörű vidéken! Azt hiszem itt a legfinomabb a császárzsemle, és ez a kedvenc reggelim a világon…

IMG_4951

IMG_5221

2015 legjobb fotóit megtaláljátok az Instagram oldalamon itt.

Csodálatos év volt, folyt. köv Veletek!

Boldog Új Évet!

Judit

Fotók: saját képek valamint Pintér Árpád Pixeltaster, Szabó Miklós és Szendeff Lőrinc. Köszönöm Nektek!