ÍZEK, ÖTLETEK, SIKEREK! GASZTRO-KOMMUNIKÁCIÓ MESTERFOKON!
Szauer Judit

Ezeket kóstold meg, ha Krakkóban jársz!

Szauer Judit

2016 szeptember 16.

, , ,

Ezeket kóstold meg, ha Krakkóban jársz!

Tartalmas, sűrű levesek, tésztabatyuk, húsok, savanyúkáposzta… – a hagyományos lengyel ételek könnyűnek ugyan nem mondhatóak, cserébe viszont elképesztően finomak és ahogy hűvösebbre fordul az idő, egyre szívesebben fogysztunk ilyen fogásokat! Mutatok öt tradícionális lengyel ételt, amit nem érdemes kihagyni, ha lengyel barátaink felé veszitek az irányt egy őszi utazás alkalmával!

 “Pierogi”

A pierogi tulajdonképpen forró vízben kifőzött töltött tésztabatyu, lehet sós, vagy akár édes is a tölteléke. Az édes verzió jellemzően valamilyen szezonális gyümölccsel, lekvárral készül, és sűrű tejszínnel tálalják. Sós töltelék hagyományosan lehet burgonya, hagyma, darálthús, gomba, vagy akár káposzta is, de a modern verzióknál már használnak izgalmasabb alapanyagokat is, mint például spenót, lencse vagy egészséges gabonafélék. Ez az étel gyakran került a karácsonyi aszralra is a lengyel hagyományok szerint.

pierogi

“Barszcz” azaz Borscs leves

Feltétlenül kóstoljuk meg ezt a savanykás, céklából készült levest! Rózsaszínes, pirosas színű, tejföllel sűrítik és kerül bele még krumpli, káposzta, erdei gombák, néhány háznál pedig még palacsintába töltött darált hús vagy savanyú káposzta is. A borscs leves is tradícionális karácsonyi étel a lengyeleknél, ilyenkor “uszka” érkezik mellé, ami tulajdonképpen egy lengyel ravioli tort burgonyával és gombával töltve.

borscs

“Zurek” leves

Kovászolt leves, hússal, kolbásszal és keménytojással, hagyományosan húsvétkor készítik el otthon ezt az ételt a lengyelek, de az éttermekben egész évben étlapon tartják, annyira népszerű ez a hagyományos lengyel fogás.

zerek-leves

Bigos”

Tartalmas egytálétel, savanyúkáposztából, friss reszelt káposztából, gombából és apróra vágott húsokból, kolbászból áll össze. Hosszú órákon át főzik, és úgy tartja a lengyel mondás, hogy minden egyes újramelegítéssel csak még finomabb lesz. Elkészítése időigényes, cserébe elképesztően finom és laktató, akárcsak a mi magyar káposztás ételeink. A bigost is szívesen fogyasztják karácsonykor, hasonlóan a pierogihoz és a borscs leveshez.

bigos

Szarlotka”, a lengyel almas pite

Az alma az egyik legnépszerűbb és legnagyobb mennyiségben termő gyümölcs Lengyelországban. A hagyományos lengyel almás pitéhez vékony szeletekre vágott almával borítják be a pitetésztát, jó sok fahéjjal fűszerezik, hidegen és melegen is tálalják, s akárcsak nálunk vagy az osztrákoknál, vanília fagyit is adnak mellé. Isteni!

almáspite

 

Néhány étterem-tipp, ha  Krakkóban jártok:

Restauracja Sąsiedzi 

Jarema

Restauracja pod Baranem

Kogel-Mogel

Miodova

Wawel hill with historical royal castle building in Krakow

Wawel hill with historical royal castle building in Krakow

 

 

Fotók: luxexpress.eu, Pinterest

 

Szauer Judit©